EPDK'nın sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ'ın sanayide kullandığı doğalgaza yüzde 49,5 zam yapılacağını açıklaması sanayiciyi zor durumda bıraktı. Sektör temsilcileri, maliyet hesabında artık sanayicinin çaresiz kaldığını söyledi. EPDK ve BOTAŞ, 1 Eylül itibarıyla açıkladıkları tarifelerle elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yaptı. BOTAŞ'ın Eylül 2022 tarifesinde konutlara dağıtılan doğalgaz yüzde 20,4, sanayiye dağıtım yüzde 50,8 ve elektrikte kullanılan doğalgaz arttı üretim yüzde 49,5 arttı. Dolayısıyla sanayici maliyet hesabı yapamıyor. KOBİ'lerin kullandığı gaza uygulanan zam yüzde 47,6 olarak belirlendi. Sanayici maliyeti neden hesaplayamıyor?
Gıda sanayinde bisküvi ve makarna gibi bazı alt sektörler doğrudan doğalgaza bağımlıdır. Doğalgaza yapılan her zam mutlaka ürünlere yansıyacaktır. Eylül ayı sonuna kadar fiyat artışlarının ürünlere yansıyacağını düşünüyoruz. Bunun nedeni ise kış mevsimine girerken fabrikalarda ısınma amaçlı olarak doğalgaz kullanılmasıdır. Daha yüksek oranda kullandıkça doğal gaz tüketimi artacak ve maliyetler artacaktır.
Uluslararası enerji fiyatları
Fiyat artışlarının gerekçesi olarak uluslararası enerji fiyatlarındaki artış gösterildi. EPDK ise konut elektriğini yüzde 20, sanayi abone grubunu yüzde 50 artırdı. EPDK'dan yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarında yarattığı artışa dikkat çekildi. EPDK kararı ile Ocak ve Haziran aylarında konut elektrik fiyatlarına sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 15 zam yapıldı. Elektrikte tüketim düzeyine göre farklı tarifeler uygulanmaktadır. Konutlar için en düşük tarife günlük 8 kWh ve aylık 240 kWh'dir. EPDK'dan yapılan açıklamada, ayda 100 kWh elektrik tüketen abonenin faturasının 173,46 TL olacağı belirtildi. EPDK, fiyat artışına ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası enerji fiyat artışlarının "küresel enerji krizi" olarak nitelendirildiğini vurguladı. Açıklamada, küresel piyasalarda enerji hammaddesi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle son aylarda kesinleşen elektrik tarifelerinde;- Konut ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20,
- Kamu ve özel hizmet sektörü ile diğer aboneler için %30,
- Sektör abone grubu için yüzde 50
Doğal gaza da zam yapıldı
BOTAŞ'ın yayınladığı Eylül ayı tarifesinde fiyat artışının yapıldığı açıklandı. Açıklamada, konutlarda tüketilen gaza yüzde 80 oranında sübvansiyon verildiği belirtildi. BOTAŞ zammının gerekçesine ilişkin olarak, salgın sonrası talebin artmasıyla birlikte başlayan doğalgaz fiyat artışına dikkat çekilerek, bu duruma Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkisinin eklendiği belirtildi. Son zamları değerlendiren sektör temsilcileri ve sanayiciler, maliyetleri hesaplamakta zorlandıklarını ve müşterilerine fiyat veremediklerini belirtti. Enerji zamlarının sanayiciler için ağır bir yük olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, zamların yeniden değerlendirilmesini talep etti. TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi Başkanı Necdet Buzbaş, “Sektörün olmazsa olmazı elektrik ve doğalgaz.Gıda sanayinde bisküvi ve makarna gibi bazı alt sektörler doğrudan doğalgaza bağımlıdır. Doğalgaza yapılan her zam mutlaka ürünlere yansıyacaktır. Eylül ayı sonuna kadar fiyat artışlarının ürünlere yansıyacağını düşünüyoruz. Bunun nedeni ise kış mevsimine girerken fabrikalarda ısınma amaçlı olarak doğalgaz kullanılmasıdır. Daha yüksek oranda kullandıkça doğal gaz tüketimi artacak ve maliyetler artacaktır.
Moderatör tarafında düzenlendi: