Neler yeni
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Anadolu Mesleklerine KOSGEB Desteği Açıklandı

KOBİ Ajanda

İş Geliştirme Uzmanı
Yönetici
Katılım
21 Kasım 2022
Mesajlar
147
Tepkime puanı
34
Puanları
28
Konum
Türkiye
Anadolu'nun kadim mesleklerini yaşatmak için hayata geçirilen Yaşayan Kültürel Miras İşletmelerini Destekleme Programı başladı. Anadolu'nun kadim mesleklerini yaşatmak amacıyla hayata geçirilen Yaşayan Kültürel Miras İşletmelerini Destekleme Programı'na KOSGEB başvuruları almaya başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne ön başvuruda bulunan 602 işletme, 30 Eylül'e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırabilecek. Ön başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından KOSGEB, 1 Eylül itibarıyla KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden nihai başvuruları almaya başladı. Destek programı ile usta-çırak ilişkisini güçlendirmek amacıyla yeni personel istihdam eden işletmelere 250 bin TL'ye kadar karşılıksız destek verilecek. KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında 24 Haziran'da işbirliği protokolü imzalandı. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ndeki imza töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank protokolü imzaladı. Böylece Yaşayan Kültürel Miras İşletmelerini Destekleme Programı başlatıldı.

Anadolu Mesleklerine KOSGEB Destei Akland

602 İşletmenin Ön Başvurusu Kabul Edildi​

24 Haziran'da gerçekleştirilen lansman toplantısının ardından işletmeler, 5 Ağustos'a kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne ön başvurularını yaptı. 800'ün üzerinde ön başvurudan 602'si kabul edildi. KOSGEB'e başvurabilecek 602 işletmeye bilgi verildi. Gramofon Tamiri: Ön başvurulara bakıldığında 31 farklı geleneksel meslek var. Bunlar arasında seramik (çömlek-kiremit), ağaç işleri, çatal-bıçak, bakırcılık, dericilik, müzik aletleri ve dokumacılık gibi yok olma eşiğinde olan meslekler ilk sırada yer almaktadır. Şapka imalatı, gramofon tamiri, at arabası/fayton imalatı gibi ilginç meslekler de dikkat çekiyor.

72 İlden Başvuru Var​

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilen ön başvuruların 72 ilden olması dikkat çekiyor. En çok başvuru yapılan iller ise İstanbul (57), Denizli (41), Gaziantep (36), Şanlıurfa (26) ve Bursa (24) oldu. Ön başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından KOSGEB, 1 Eylül itibariyle KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden nihai başvuruları almaya başlamıştır. Başvurular 30 Eylül'e kadar devam edecektir. Başvuru yapan işletmeler oluşturulacak komite tarafından değerlendirilecektir. Kimler Yararlanabilir? Destek programından, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Tehlike Altında Olan Meslekler Listesi'nde yer alan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilecek. Ayrıca işletme sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen sanatçı kimlik kartına sahipse veya Ulusal Yaşayan İnsan Hazineleri Envanterinde yer alıyorsa destek programından yararlanabilecek.

Personele 150 Bin Lira​

Geri ödemesiz 250 bin TL üst limit desteği ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama alanlarında destek sağlanacaktır. Program ile işletme sahibi tarafından yetiştirilecek personele mesleki bilgilerini aktarmaları için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için 50 bin lira üst sınır destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatlar yeni veya en fazla 3 yıl süreyle kabul edilecektir. Yerli makine ve teçhizat destek oranına yüzde 15 eklenecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında üyelik ve komisyon ücreti, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve e-ticaret siteleri için tanıtım filmi dahil toplam 45 bin TL destek verilecek.
 
Son düzenleme:
Üst Alt