Basın Bülteni Nasıl Yazılır?

'Hizmet' forumunda denied tarafından 8 Mayıs 2019 tarihinde açılan konu

1. denied

denied New Member

Basın bültenleri genellikle;

· Kişiler ya da olaylarla ilgili duyurular,

· Herhangi bir konuyla ilgili bilgilendirme,

· Kişi ya da kuruluşun imajını oluşturmaya yönelik bilgilendirmeler hakkında yazılır.

İyi bir basın bülteni oluşturabilmek için konu haricinde biçimsel özelliklere de dikkat edilmelidir.

· İş mektubundan farklı, göndericinin kim olduğunun anlaşılması gerekir. Antetli kâğıt kullanılmalıdır. Kurumu temsil eden renk ve dizayn kullanılmalıdır.

· Standart yazı karakterleri tercih edilmelidir. El yazısı ya da italik yazılar kullanılmamalıdır. Çok büyük karakterlere yer verilmemelidir. Hazırlanan bültenin yan taraflarında uygun boşluklar bırakılması, bülteni alan gazetecinin oynama yapabilmesi açısından önemlidir.

· Başlık, haberin içeriğini açıklar şekilde olmalıdır.

· Paragraflar 4 satırdan fazla olmamalıdır. En uygun paragraf yapısı, 2 satırı geçmeyen paragraflardır.

· Firma ya da ürünün ismi tamamen büyük harflerle yazılmamalıdır.

· İlk harflerden oluşan kısaltmalar göze hoş gelmediği ve gereksiz olduğu için kaçınılmalıdır. Örneğin; T.B.M.M yerine TBMM yazılmalıdır.

· Genel imla kurallarında olduğu gibi bir ve dokuz arasındaki rakamlar, tarih, fiyat, ölçü ya da adres numaraları hariç, yazı ile ifade edilmelidir. Ancak 10’dan daha büyük sayısal ifadeler için rakam kullanılmalıdır.

· Tarih belirtmek için net olmayan ifadelerden kaçınılmalıdır. Bu gibi durumlar yapılacaksa parantez içinde tarih verilmelidir.

· Bülten, birden fazla sayfaya sahipse ilk sayfanın sağ alt köşesine bunu belirten bir ifade yazılmalıdır. Devam eden sayfada bülten başlığı ve sayfa numarası yeniden yazılmalıdır.

· Ambargodan mümkün mertebe kaçınılmalı, zorunlu olması durumda ise bitiş tarihi mutlaka belirtilmelidir.

· % işareti yerine “yüzde” yazılması kural haline gelmiş bir uygulamadır.

Peki İçerik Özelliklerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir bültenin içerik bakımından haber değeri taşıması gerekir. Bunun için de bültenin, 5N 1K sorularına cevap vermesi gerekir. Yazım teknikleri açısından;

· Paragraflar, cümleler ve kelimeler kısa tutulmalıdır.

· Övgüden uzak durulmalıdır.

· Sayfa sayısı biden fazla olmamalıdır.

· Belirsiz ifadeler kullanılmamalıdır.

· Farklı gazete ve dergiler için farklı versiyonlar hazırlanmalıdır.

Tüm basın bültenleri ters piramit şeklinde yazılmalıdır. Yani, verilmek istenen mesaj, ana fikir ve temel ayrıntılar haberin girişinde anlatılmalıdır. Bunun sebepleri; editör ilk satırlarda ilgisini çekmeyen bilgiler olursa devamını okumak istemeyecektir. Haber metinlerinde genellikle kısaltmalar yapılarak diğer haberlere yer açılır ve kısaltma işlemleri sondan yapılır.

İlginizi çekebilir: http://www.usakhabermerkezi.com/teknoloji/basin-bulteni-nedir-h30387.html

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Mayıs 2019

Bu Sayfayı Paylaş